• img1
  • img07
  • img4
  • img6
  • img8

Λεμεσός η Πόλη μας

H Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 180.000 κατοίκους. Γνωστή ανάμεσα στις πόλεις τις Κύπρου για την πλούσια νυχτερινή ζωή της και την πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη, ιδίως μετά το 1974, οπότε λόγω της τουρκικής εισβολής χάθηκε το άλλο σημαντικό λιμάνι της Κύπρου, η Αμμόχωστος.Η πόλη της Λεμεσού άρχισε να αναφέρεται στην ιστορία κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή με το όνομα Νεάπολις. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ήταν έδρα επισκόπου και αναφέρεται με τις ονομασίες Θεοδοσιάς (ή Θεοδοσιανή) και Νέα Πόλις (Νεάπολις), ήταν δε εκείνη που άκμασε ανάμεσα σε δυο σημαντικές αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούριον. Μάλιστα η Αμαθούς απαντάται από τα μεσαιωνικά χρόνια ώς και σήμερα, με την ονομασία Παλαιά Πόλις.  Κατά την περίοδο των Σταυροφοριών, οι Σταυροφόροι ίδρυσαν το αρχηγείο τους στα δυτικά της Λεμεσού, γνωστό σήμερα ως Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου. 

Το Κάστρο του Κολοσσιού είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λεμεσού της Κύπρου. Το κτίριο έχει τρεις ορόφους , είναι χτισμένο με πλίνθους και οι τοίχοι του έχουν πάχος ενάμισι μέτρο. Είχε μεγάλη στρατηγική σημασία αφού έλεγχε την περιοχή Κολόσσι που υπήρχαν φυτείες ζαχαροκάλαμου και παραγόταν ζάχαρη. Αρχικά χτίστηκε το 1210 από τους Φράγκους, όταν η περιοχή δόθηκε στον ηγεμόνα της Κύπρου Ούγο Α΄. Το 1306 πέρασε στη κατοχή των Ναϊτών ιπποτών. Το κτίριο αποτελούσε κατοικία του επικεφαλής του τάγματος ενώ έδρευε εκεί και μικρή στρατιωτική δύναμη. Το φρούριο καταστράφηκε από τους Γενουάτες και τους Μαμελούκους για να ξαναχτιστεί το 1454.

Κατασκευάστηκε στο τέλος του 2ου αιώνα Π.Χ. Το θέατρο αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα. Το θέατρο ήταν κλειστό στα νότια από το κτίριο της πρόσοψης της σκηνής που πρέπει να έφτανε στο ύψος των παρασκηνίων αν και σήμερα μόνο τα θεμέλια του διασώζονται. Εκατέρωθεν της σκηνής υπήρχαν δύο τοξωτοί πάροδοι (διάδρομοι) από όπου έμπαινε μέσα στο θέατρο το κοινό. Στο θέατρο του Κουρίου χωρούσε μέχρι και 3.500 θεατές. Κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων ανακατασκευών, μετατράπηκε έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί θηριομαχίες.

Τα φλαμίνγκο που έφθασαν φέτος στην Αλυκή Λεμεσού και Λάρνακας είναι αρκετά περισσότερα από πέρσι. Το θέαμα είναι μοναδικό και θα παραμείνουν για ακόμα μερικούς μήνες στην Κύπρο, ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να φεύγουν προς χώρους αναπαραγωγής, τα πουλιά τα οποία είναι αναπαραγωγικά ώριμα. Έρχονται από διάφορες χώρες γύρω μας, αλλά κυρίως από Μεσογειακές χώρες όπου φωλιάζουν.

https://youtu.be/vfiztGB4DzY